Vuosi 2010 oli toimintaa täynnä, vaikka kokeissa käytiin edellisvuoteen verrattuna vähemmän. Ensimmäinen puolikas vuodesta meni lähinnä Noomiin tutusteluun ja Ramilla treenit jäivät vähän vähemmälle. Näyttelytavoite käväistiin hakemassa maaliskuussa Tampereelta. Tasaisen vähäisillä treeneillä saatiin kuitenkin aikaiseksi melko varmat avo-liikkeet, jotka käytiin testaamassa kesäkuun alussa. Koe ei ollut mikään hyvä, Rami kuunteli suunnilleen puolella (tai ehkä yhdellä neljäsosalla) korvalla ja teki liikkeitä 178p arvoisesti.  Kesä menikin reissaillessa ja treenaillessa, molemmat koirat kehittyivät tosi kivasti. Ramin kanssa treenattiin puuttuvat voittajaluokan liikkeet koevalmiuteen. Syyskuussa sitten lähdettiin Tampereelle nuorten SM-kisoihin ja sieltä tuotiin kotiin hopeaa, VOI1 pistein 260,5. Tämä koe oli ihan mukava verrattuna edelliseen, vaikka keskittyminen ei vieläkään ollut tarpeeksi hyvää. Kehitystä siis kuitenkin havaittavissa!
Erityisen tyytyväinen voin olla paikallamakuuseen. Viime vuonna sen kanssa oli ongelmia, tänä vuonna paikkamakuu on ollut alkuvuoden ahkeran jankkaamisen jälkeen ihanan varma. Pää pysyi maassa molemmissa kokeissa.

Alkusyksystä Rami oli Noomin juoksujen takia mummolassa kuukauden. Tämä oli motivaation kannalta tosi hyvä, nimittäin loppusyksyn Ramilla on riittänyt intoa tekemiseen paljon enemmän. Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että häiriöherkkyydestä ollaan pääsemässä yli.

Agilityn saralla Rami on syksyn aikana kehittynyt huimasti. Kaikki esteet alkaa olla varmat ja melkolailla kisavalmishan se on.

Ramin tavoitteena oli:

TOKO: AVO1
- tämä siis saavutettiin, tavoite ylittyi, kun saatiin myös VOI1
AGILITY: kaikki esteet varmoiksi
- melko hyvin toteutui. Käytiin myös kerran möllikisoissa.
NÄYTTELYT: vähintään H
- toteutui (EH)
MUUTA: paljon temppuja, luonnetesti, luustokuvaukset
- temppuja tehtiin jonkin verran. Luonnetestiin ei ennätetty, mutta luustokuvissa käytiin.

Noomi on ollut tänään meillä vuoden! Aika on mennyt nopeasti. Noomille en mitään erityisiä tavoitteita ollut listannut. Noomista on kehittynyt kuitenkin varsin mukava treenikaveri. Alkuvuosi keskityttiin perusasioiden ja arkikäyttäytymisen opetteluun sekä luotiin hyvää yhteistyötä tekemällä temppuja ja tokon alkeita. Kesällä Noomille iski jonkinasteinen murrosikä, ja jouduin tiukentamaan hallintaa aika paljonkin. Loppuvuosi on ollut vähän tasapainottelua hallinnan suhteen, mutta tämänhetkiseen tilanteeseen olen melko tyytyväinen. Noomilla on perusjutut ihan hyvin hallussa, sitä on helppo pitää vapaana melkein missä vain varman luoksetulon ansiosta. Hihnakäytös on loppusyksystä päässyt lipsahtamaan huonommaksi, sitä ollaan korjailtu viimeaikoina.



Ensi vuonna toivottavasti tehdään enemmän tuloksia, ainakin käydään kisoissa ja kokeissa enemmän kuin tänä vuonna. Mikäli koirien luustot osoittautuvat terveiksi, ensi vuonna Rami starttaa virallisissa agilitykisoissa ja Noomi pääsee tavoitteellisesti kunnolla treenaamaan agilityä. Ramin kanssa jatketaan tokossa erikoisvoittajaluokkaan ja Noomi aloittelee koeuraansa alokasluokassa. Nyt kun on kaksi kisakoiraa, tulee ainakin paljon toimintaa!

Ramin tavoitteet 2011:

TOKO:
EVL1
AGILITY: kisoihin (jos luusto terve)
MUUTA: terveenä pysyminen, motivaatio-ongelman lopullinen poistaminen

Tokossa valioitumista en uskalla vielä ensi vuodelle tavoitella, pääasia nyt että saadaan onnistuneita kokeita vireen kannalta. Kun motivaatio-ongelmat saadaan kukistettua, on varmaankin suht helppo lähteä hakemaan tuloksia, Ramille kun on melko helppo opettaa tekninen puoli. Ja onhan meillä vielä aikaa vaikka kuinka hakea ne valioykköset, kun koira on vasta 3v… :D eikä tavoitteita valioitumisen jälkeen ole.
Agilityssä, mikäli terveys sallii, lähdetään siis kisaamaan. Siinäkään en aseta mitään suuria tavoitteita, katsotaan nyt miten lähtee sujumaan. Mun pitäisi itse opetella ohjaamaan ennen kuin voi haaveilla mistään nollista… Kunhan kokemusta saataisiin ja opittaisiin jotain. Ja motivaatio säilytetään. Voisin koittaa soveltaa lelupalkan kanssa, jos vaikka saataisiin lisää vauhtia.

Noomin tavoitteet 2011:

TOKO:
ALO1, (TK2), varma koetyöskentely
AGILITY: kaikki esteet varmoiksi (jos luusto terve)
MUUTA: terveenä pysyminen, paino 13 kiloon, silmäpeilaus loppuvuodesta

Noomin kanssa on tarkoituksena keväällä hakea alokkaasta ykköstulos, jonka jälkeen sitten jossain vaiheessa kesää mahdollisesti avoimen luokan kokeisiin. Avoimen koulari on vähän epävarma, riippuu kuinka nopeasti ja kuinka hyväksi saan Noomin koetyöskentelyn ja tuleeko takapakkeja yms.
Agilityä on tarkoitus aloitella kunnolla (jos luusto osoittautuu hyväksi). Kiinnitetään huomiota motivaatioon, koko ajan kivaa.
Olisi mukavaa, jos vuonna 2011 jouduttaisiin käymään eläinlääkärillä harvemmin, kuin tänä vuonna… Noomi on sairastellut satunnaisia mahatauteja, niitä vähemmän, kiitos. Painoa tosiaan nostetaan vähän, se tuskin tulee olemaan kovin suuri ongelma nyt kun on leikattu. Hyvä olisi jos N saisi lihaksia (paljon hangessa hyppelyä siis).

Vaikuttaisi siltä, että vuodesta 2011 on tulossa varsin toiminnantäyteinen. Suunnitelmissa on jo muutamat kisat ja kokeet, mukavaa olisi käydä ensi vuonna myös isoissa kisoissa (toko SM, nuorten SM, rotumestaruuksia?) ja kenties reissaillakin taas.
Loppuvuosi vietetään Ramin kanssa Rovaniemellä (huomenna lähtö), Noomi jää kotiin viettämään sairauslomaansa melko rauhattomissa tunnelmissa (Noomi on sitä mieltä, ettei ole enää ollenkaan sairas ja että pitäisi lähteä lenkille ja että tötterö on ällö).